A doua dezbatere prinvind implicarea Romaniei in viitorul institutiilor europene, desfasurata la sediul de la Bruxelles al Parlamentului European a avut in centru componenta tehnica. Au luat parte la dezbatere reprezentanti din mediul politic, din mediul academic si reprezentanti ai ONG-urilor specializate.

De ce Romania trebuie sa aiba o opinie despre viitorul institutiilor europene; vointa politica este necesara, dar cum o suplinim cu o componenta tehnica; cum putem sa demaram in Romania o dezbatere reala despre dezvoltarea capacitatii tarii de a influenta politica europeana, sunt doar cateva dintre intrebarile la care au incercat sa raspunda luni seara participantii la dezbaterea cu tema “Romania si viitorul institutiilor europene“, moderata de Dan Luca (PSD Bruxelles), coordonatorul proiectului in cadrul careia a fost organizata reuniunea.

Eurodeputatul Ciprian Tanasescu (PSD) a precizat in deschidere ca acest tip de dezbateri au rolul de a creste constientizarea atat in cadrul societatii civile, cat si al guvernantilor, privind faptul ca UE trebuie inainte de toate inteleasa si abia apoi trebuie sa se stabileasca drumul de urmat in cadrul blocului comunitar. “Istoria ne-a invatat ca orice structura incepe sa se autodistruga in momentul in care ea devine inutila si devine inutila in momentul in care nu mai poate aborda probleme noi. Sunt sigur ca mai devreme sau mai tarziu si UE, si institutiile sale, vor veni cu raspunsuri la problemele din prezent, care vor genera la randul lor noi intrebari“.

Raul Radoi, Coordonatorul think tank-ului romanesc GrupRomania Bruxelles, sublinia importanta ca Romania sa aiba un profil articulat si la nivelul UE, asa cum are deja la nivelul NATO: “Coerenta, predictibilitate, de asta are nevoie Romania raportandu-ne la activitatea sa din Uniunea Europeana. Pentru atingerea acestor obiective e nevoie de input academic, e vorba de a implica in timp stakeholderii romani, atat pe cei din tara, dar si pe cei din mediul capitalei Europei“.

Alina Bargaoanu, Rectorul SNSPA, a subliniat ca exista doua dinamici contemporane. La nivelul UE se discuta tot mai mult despre viitorul institutiilor europene, iar in Romania s-a lansat dezbaterea pe tema regionalizarii tarii. Cat de importanta este sincronizarea regionalizarii Romaniei cu reforma institutionala europeana? “In Romania s-a format ideea ca ar exista o legatura de tip cauza-efect intre regionalizare si obiectivul absorbtiei fondurilor europene, care este prea simpla pentru a explica o astfel de problema. Eu sunt de acord cu corelarea celor doua obiective, este una fireasca, dar in niciun caz nu este una de tip cauza-efect pentru ca lucrurile ar fi foarte simple daca situatia ar fi asa. Dar toate cercetarile serioase privind slaba absorbtie a fondurilor europene au indicat cu totul alte cauze: lipsa viziunii de dezvoltare, lipsa unei strategii de atragere a surselor financiare si non-financiare dintr-o societate, cum ar fi prestigiul, increderea, seriozitatea. Iarasi o cauza ar fi lipsa culturii de management de proiect in mediul public si in mediul privat si incapacitatea de a mentine in administratia publica specialistii''.

Nicolae Paun, Decanul Facultatii de Studii Europene din Cluj, explica criza europeana din punct de vedere al valorilor la nivelul Uniunii Europene: ''Sistemul institutional este prea complicat, ilizibil chiar si pentru cetatenii de cea mai buna credinta. Devine tot mai complex managementul simfoniei europene, intr-o ecuatie in care nu identificam unde este lidershipul uniunii. In acest context, principiul de subsidiaritate trebuie sa fie o preocupare de baza a Romaniei. Se nationlizeaza UE sau se europenizeaza statele membre? Astazi principala provocare este de natura politica”.

Georgiana Ciceo, Conferentiar la aceeasi facultate clujeana, accentua importanta ca Romania sa isi stabileasca un punct de minim si unul de maximin in dezbaterea despre viitorul institutiilor europene: “Exista riscul ca o sovaiala politica sau dezinteres sa duca la autoexcluderea Romaniei din dezbatere. Romania trebuie sa-si ia rolul in serios!”.

Dana Popp, Coordonator al Clubului “Romania-UE” Bruxelles, sublinia ca procesul decizional la nivel european este marcat permanent de schimbarile formale, care duc la evolutia sistemului insitutional (tratate, acorduri insitutionale, etc), toate la un nivel politic inalt. “Nu trebuie insa pierduta din vedere importanta legislatiei si a procesului decizional la nivel de politici sectoriale europene”.

Diana Iancu, decan la SNSPA, a explicat importanta implicarii studentilor in captarea ideilor pentru o mai buna articulare a Romaniei la mecanismul european: “La nivelul universitatii am organizat un concurs de eseuri cu tema “9 mai 2020 si Uniunea Europeana”, iar castigatorul Alexandru Tremurici participa la aceasta dezbatere de la Bruxelles”. De asemenea in cadrul aceluiasi consurs “Casa Europei” acorda un premiu special studentei Denisa Rosu.

In timpul dezbaterii eurodeputatii europeni au exprimat opinii despre problemele de actualitate ale axului Bruxelles – Romania.

Ramona Manescu (PNL): “Este importanta reforma administrativa pentru ca in final regiunile din Romania trebuie sa devina competitive la nivel european prin oportunitatile de dezvoltare economica pe care noi trebuie sa le identificam la nivelul fiecarei regiuni. In acest moment, regiunile sunt strict statistice si poate si din acest motiv nu sunt competitive”.

Adriana Ticau (PSD):
“Desi criza a inceput din 2008, noua Comisie Europeana nu a venit cu masuri care sa rezolve criza, sa raspunda la nevoia de dezvoltare pe care cetatenii UE o simteau, ci din pacate singurele masuri au fost cele legate de austeritate. Cred ca la alegerile de anul viitor este foarte posibil sa creasca numarul euroscepticilor din Parlamentul European pentru ca din pacate somajul este foarte mare, sunt foarte multi tineri care nu au perspectiva. Din punct de vedere institutional, UE se afla in fata unei provocari, dar viitorul institutiilor europene depinde si deciziile pe care le vor lua cetatenii, inclusiv la alegerile din 2014”.

In urma intalnirii de la Bruxelles, Dan Luca preciza importanta implicarii Romaniei in dezbaterea viitorului european, la un an de alegerile europene din 25 mai 2014: “S-a lansat ideea largirii Consortiului pentru o dezbatere romaneasca despre viitorul institutiilor europene" (Facultatea de Studii Europene Cluj, Institutul de Cercetari Europene Cluj, SNSPA Bucuresti, GrupRomania Bruxelles, Clubul “Romania-UE” Bruxelles si “Casa Europei” Cluj), si la Guvernul Romaniei. Scopul acestui Grup de Lucru Largit este sa pregateasca conferinta din luna octombrie 2013, de la Bucuresti, in cadrul careia premierul Romaniei este invitat sa prezinte “Opinia Romaniei despre viitorul UE”.

Linkuri:

Prima dezbatere a proiectului "Europa incotro?” (conferinta de la Cluj)"

Brosura finala a evenimentului de la Cluj


Nota redactiei:
EurActiv Romania
a fost partener media la acest eveniment. Initiatorul evenimentului, Dan Luca, conduce PSD Diaspora si ocupa in prezent o functie executiva la EurActiv.com. Inainte de a se implica activ in poilitica, in calitatea de reprezentant al EurActiv.com, s-a numarat printre fondatorii si asociatii EurActiv.ro. In prezent, compania care opereaza EurActiv.ro este detinuta semnificativ de compania-mama EurActiv.com (Belgia /UK) si de membrii echipei locale.